Nincs ki a négy kereke

2011. december 3., szombat

ARTalom - Petőfi Johnny kulturális rovata


Eljött a következő nagy bejelentés ideje a Függő Hírügynökséggel kötött együttműködési szerződés után. Az 4utocraZy Online keretein belül régi-új kulturális rovat veszi kezdetét, melynek vezetésére nem kisebb nevet sikerült megnyerni, mint a téma kiváló ismerőjét, a világhírű költő és kritikus Petőfi Johnny-t! Johnny-ról tudni kell, hogy nem olyan régen viseli ezt a nevet, mivel születési anyakönyvi kivonatában még a "Kovács Béla" szerepelt. Hogy hogyan és miért vette fel Bélus a híres magyar költő nevét, arról később, előtte viszont ismerjük meg pályáját és életét röviden. (Illetve az a néhány olvasó, aki remeteként egy évtizedben egyszer jut olyan helyre, ahol mobilinternettel csatlakozhat a világhálóra és az olyan dolgok, minthogy feloszlott a Szovjetunió - meglepik, szóval nekik szól ez, a többiek meg úgyis tudják oda-vissza a népszerű művész önéltrajzi kötetének minden betűjét, tehát utóbbiak ugorhatnak egy bekezdést! ;) )
Kovács Béla azután született, hogy édesanyja kilenc hónapig a szíve alatt hordta. Születési helye Pornóapáti, ám Hernádkak is saját polgáraként tekint rá, mivel pár hónapos korában szülei a borsodi településre költöztek, így vált a kis Béla is hernádkaki lakossá. A család itt sok barátot szerzett, mivel apja rendszeresen ápolta a kapcsolatot a helyi kocsmában kollégáival, a többi munkanélkülivel. Az egyik itt kötött barátság Béluska életét is alapjaiban megváltoztatta. Édesapjának egy ukrán ismerőse a tengerentúlon ajánlott állást az éppen cigarettacsempészetből élő Kovács Dezsőnek, aki kapva kapott a lehetőségen, mivel fontosnak tartotta, hogy fiának megfelelő taníttatást nyújtson. Vízum híján hajóval vágtak neki a tengerentúli kalandnak, ami a család számára rosszul sült el. Mivel az egyik kokainos zacskó kilyukadt a konténerben, amiben utaztak, egész úton azt lélegezték be. Ez leginkább Béla apjának ártott meg, aki az újvilágba érve rövidesen a kábítószer rabjává vált, majd csatlakozott egy helyi bandához, végül közszeméremsértésért börtönbe zárták. Béluskának tehát nehéz gyermekkora volt, ám kezdeti hátrányos helyzetéből hamar előnyt kovácsolt. Szorgalma és barátságos természete népszerűvé tette az iskolában (a képen is éppen általános iskolai barátaival látható), így már ekkor látszott, nagy jövő áll előtte. A kis Bélának tehetsége mellett komoly tervei is voltak, kisebb korában pornósztár, majd realityhős akart lenni. A viszontagságok azonban nem értek véget, mert édesanyja a bőséges amerikai televíziókínálattól megzavarodva sorozatfüggő lett és nem ment többet dolgozni, hanem éjjel-nappal a tévé előtt ült. Ezért Bélusnak már tinédzserkorában munkába kellett állnia, felhagyva az iskolával, autószerelő lett. Miután egy gyertyacsere közben mindent összeviaszozott, - ezzel rendkívül felbosszantva főnökét, aki a bevándorlási hivatalnál is bepanaszolta -, kitoloncolták Amerikából, mert kiderült, hogy illegálisan tartózkodnak ott.
Hazatérve Magyarországra Kovács Béla elhatározta, hogy dacolva a sorssal ismét megkísérli a showbiznisz meghódítását. Ekkor határozta el, hogy nevet vált, mert, ahogy mondani szokta a szüleiről mindig tisztelettel beszélő művész: "Szüleim derék emberek voltak, de nem marketingesek". Az ekkor már költőnek készülő Béla úgy döntött, közvéleménykutatást rendez, hogy új neve megfelelően ismert és népszerű legyen. Mivel pénze nem volt, elsőgenerációs fekete-fehér kijelzős mobilkészülékével - amin még beépített kamera sincs - kezdte felhívni a telefonkönyvből a különböző embereket, majd mindenkit megkért, hogy mondjon egy költőt. A nagy többség elsőre Petőfi Sándort említette - sőt egy-két lelkes nyugdíjas el is kezdte nyomban szavalni az Anyám tyúkját - így Béla mostmár biztos volt benne, hogy ezentúl a Petőfi nevet viseli majd. Éles eszével azt is gyorsan átlátta, hogy a magyar celebvilágban jól hangzik a külföldi név, Zámbó Jimmy, Horváth Charlie, Delhusa Gjon mind-mind sikeres előadók (vagy előadók voltak), őt pedig amerikai múltja alapvetően predesztinálta arra, hogy angol nevet válasszon. Az édesanyja miatt számos sorozatot látó Béla kedvenc karakterei Joey Tribbiani, John Carter és John Locke hatására, úgy döntött, a Johnny nevet választja. Ez azért is közel állt hozzá, mert Amerikában az ismeretlen embereket John Doe-nak hívják, így ő mintegy jelképesen az ismeretlenségből való kitörés jelszavának is titulálta vadiúj nevét.
Ami eztán következett Petőfi Johnny karrierjében, azt kár lenne részletezni, hiszen mindenki ismeri már a népszerű költő-kritikust, sőt már olyan pletykákat is hallani, hogy a Csillag Születik következő évadának zsűrijében is helyet kaphat - amennyiben ki tudják fizetni a gázsiját.
Johnny még a héten bemutatkozó  rovatának címe pedig a sokat mondó "ARTalom - A kultúra bölcsője" lesz. Érdemes tehát folyamatosan figyelni az oldalt, mert Johnny egy igazi sztárblogger, aki exkluzív bejegyzésekkel jelentkezik nálunk! Most pedig olvassátok Johnny bemutatkozó üzenetét:
Sziasztok kedves Olvasók! Petőfi Johnny vagyok, 4utocraZy barátom már bemutatott, bár úgy vélem enélkül is mindenki ismer. Azért tettem eleget a felkérésnek, hogy a blogban saját rovatot indítsak, mert úgy érzem a mai világban egyre fontosabb, hogy pozitív értékeket közvetítsünk az emberek felé, az ilyen értékek szerinti kultúrát igyekezzünk megismertetni a populációval, ne pedig az oly elterjedt, értékvesztett és mondanivaló nélküli tartalmakat habzsoljuk. A rovat címe beszédes, az ART előtag az angolból ered, jelentése művészet. A globalizálódó világban mindinkább hozzáférhetünk a különböző kultúrák alkotásaihoz, ezt kívánja kifejezni a nemzetközileg használt szó. Az elnevezés másik fele, az "alom" is közismert, az állatok kölykeit szokták így nevezni, az új életet, amely amellett, hogy a régit továbbviszi, korábban nem tapasztalt dolgokat teremt. Ez utal rá, hogy a kultúra terjesztésének kiindulópontja kíván lenni a rovat, valamint azt is előrevetíti, hogy újonnan születő, általam alkotott versek exkluzív közvetítő közege, mintegy bölcsője is lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése